- Home
- 3 lagen systeem toplaag
3 lagen systeem | toplaag
Toplaag
De buitenste laag moet uw lichaam beschermen tegen weer en wind. Dit is de laag die u bijvoorbeeld aantrekt als het gaat regenen of als het erg hard waait en koud is. Belangrijk voor deze laag is dat hij water- en winddicht is.
Bescherming
Zoals gezegd is de belangrijkste functie van deze laag het beschermen van uw lichaam tegen de weersinvloeden van buitenaf. En hoewel deze laag beschermt tegen weer en wind moet hij anderzijds ook voldoende ademen om te voorkomen dat het aan de binnenkant klam en nat wordt. Meestal is dat niet het lichaamsvocht, maar de condens die zich onder de jas of broek vormt.
Materialen
Een bekend merk als het gaat om materiaal voor de buitenlaag is Gore-Tex. Gore-Tex is een materiaal met een goed ademend vermogen en is toch waterdicht. Gore-tex wordt als het ware op de stof van de jas of broek geplakt. Hierdoor ontstaan de bekende lagen die je soms als aanduiding in winkels ziet. Zo bestaan er twee- en drielaags jassen. Dit betekent dat er naast de beschermende buitenlaag en het Gore-Tex ook nog een derde laag wordt aangebracht (een binnenlaag) om het Gore-tex te beschermen. Bij twee-laags materiaal is die extra binnenlaag er niet, maar wordt het Gore-tex bijvoorbeeld beschermd door een gaas- of mesh-voering die in de jas wordt ‘gehangen’. Nieuw zijn ook materialen als eVENT (toegepast door onder andere Lowe Alpine) en Hyvent (toegepast door The North Face). eVENT is zo bijzonder omdat er geen speciale behandelingslaag hoeft te worden toegevoegd tegen bacteriën (deze 'laag' is immers in de stof zelf verwerkt), waardoor het ademend vermogen van een eVENT jas vele malen beter is. Hyvent is iets minder ademend dan Gore-tex maar is daarentegen absoluut waterdicht en biedt dus een zeer goede bescherming tegen regen.
Features van de toplaag
Als u een jack of broek als buitenlaag zoekt, dan zult u zien dat er vaak over speciale extra features wordt gesproken. Bij werkjassen is er bijvoorbeeld soms de mogelijkheid om extra ventilatie-kanalen te kunnen openen, zoals een rits onder de oksels. Bij waterdichte jassen dienen de naden bij voorkeur gelast of gesealed te zijn. Datzelfde geldt voor zakken en ritsen: deze moeten goed beschermd zijn tegen wind en regen. Bij regenbroeken dient u erop te letten dat u deze aan en uit kunt trekken over uw werkschoenen heen.